Danser, pedagog og koreograf Randi Frønsdal (født 5. august 1935) var blant de første i landet som underviste i jazzdans. Hun hadde sin grunnutdannelse i klassisk ballett, men tok videre studier i moderne- og jazzdans i Paris, London og New York, hvor hun blant annet trente hos Martha Graham og Alvin Ailey.

Fra 1955 til 1966 danset hun i 38 forskjellige teateroppsetninger, som operetter, musikaler og revyer i Skandinavia og New York. I New York danset hun blant annet i Nat King Cole sitt show. Hun beskriver selv sin profesjonelle karriere som en pendler mellom showbiz i New York og klassisk ballett på Stora Teatern i Gøteborg. Frønsdal har spilt en viktig rolle for anerkjennelsen og utviklingen av jazzdansen i Norge og har undervist flere markante dansekunstnere, som Marianne Skovli, Merete Lingjærde, Runar Borge, Lise Eger og Gro Mette Garmo.

Hun koreograferte også forestillinger på Det Norske Teatret, revy på Chat Noir, danseinnslag for NRK og finsk og tysk TV. I tillegg koreograferte og iscenesatte hun 40 ulike danseforestillinger med egne dansegrupper og elite-elever.

I 1968 åpnet hun sin egen danseskole, Randi Frønsdals Dance Center (senere Oslo Dance Center), hvor det ble undervist i klassisk ballett, moderne dans, jazzdans og steppdans. Frønsdal opprettet og administrerte også «Danselinjen» (1987-1995), som var en ettårig
heldagsskole i dans for ungdom fra hele landet.

I årene 1995-1998 var hun produsent og daglig leder for Lise Egers Imago Danseteater, og i 2003-2006 tok hun en bachelorgrad i Dansevitenskap ved NTNU.

I 2012 ga hun ut boken Dans med Randi som kan lånes i biblioteket vårt

Dybdeintervju med Randi Frønsdal
Randi Frønsdal har hatt en lang og omfattende karriere i dansen, og dette er bare en liten del av hennes historie. Lyst til å bli bedre kjent med henne? Se dybdeintervju fra Dansearkivet her: http://www.danseinfo.no/dansearkivet/intervjuer/2729-randi-fronsdal

Dansearkivet er Norges største samling av dansehistorisk materiale fra scenedansen.

Randi Frønsdal01

Randi Frønsdal kopi01RF v Randi Frønsdal Dansesenter kopi01