Danser og koreograf Belinda Braza har engasjert seg i integrering og har satt i gang sitt eget prosjekt «HUMAN», støttet av UDI - hvor fokuset er på integrering av mindreårige asylsøkere gjennom urban kunst, og workshops.

I tillegg er hun kunstnerisk leder for «STEPS» i regi av Riksteatret, hvor de reiser rundt på mottak i Buskerud med en forestilling og deretter workshops. Etter en del byråkrati er prosjektet «HUMAN» i gang og Danseinformasjonen er spent på hvordan det går.


Av Marianne Albers

1) Kan du fortelle litt mer om prosjektet, og hva som gjorde at du engasjerte deg i dette?
I løpet av siste halvåret av 2015, var jeg og en del dansere fra både hiphop, break og moderne miljøet på besøk hos Hvalstad asylmottak for mindreårige flyktninger. Initiativet tok jeg etter den rasistisk motiverte skolemassakren i Trollhättan i Sverige i oktober i fjor. Sønnen min er på samme alder som skoleelevene - og nå ville jeg GJØRE noe. Ikke bare snakke om det, eller dele mine meninger på Facebook. Dette resulterte i at jeg kontaktet ledelsen på Hvalstad og en del av dansere jeg kjente, og spurte om de ville være med meg ut til mottaket annenhver søndag. Jeg klarte å samle en liten gjeng - og sammen har vi danset, snakket, vist omsorg, trygghet, smilt, svettet og blitt kjent med noen helt fantastiske unge gutter som kommer til Norge for å prøve å få et nytt liv. De har danset hiphop og break, og vi har bl.a lært oss Afghansk folkedans! Integreringen skjer altså to veier - gjennom et universelt språk - DANS!

Belinda_Braza_Foto_redigering_Thomas_Sandfield_Sandfield_productions_.jpegOppsummert fungerer workshopene som et totalt integrerings-verktøy. Ungdommene vil gjennom samhandling med workshop-holderne, få tilegnet seg et verktøy til å uttrykke seg fritt, få mestringsfølelse, selvtillit, samt lære norsk gjennom kommunikasjonen. Gjennom «HUMAN», og med støtte fra UDI har jeg videreutviklet prosjektet som nå, i tillegg til dans tilbyr flere kunstuttrykk til ungdommene. Jeg har med meg de beste innen Slam-poesi, Beatboxing, Grafitti, Stencilart og mc`ing/rap!2) Hvordan blir det tatt imot? Hva er tilbakemeldingene fra deltagerne?
Tilbakemeldingene er helt fantastiske, både fra ungdommene som deltar og ledelsen! Vi ser at det å gi ungdommene kunstneriske muligheter til å uttrykke seg, og gjennom det en følelse av mestring, å skape noe, å få være en del av noe og å bearbeide det de har opplevd - er noe helt uvurderlig. Workshopene blir sett på som et friminutt, et sted hvor de kan blåse ut litt, få påfyll, et smil, en klem og et hjerterom. Noe de sårt behøver. Her kan ungdommene få se fremover, knytte til seg nye bekjentskaper, tulle, le, lære og oppdage at det finnes muligheter og lys på tross av alt de har sett og opplevd.

3) Har det vært noen utfordringer forbundet med prosjektet?
Helt ærlig - så var det vanskelig å samle folk til å holde workshopene stabile og konstante i starten. Folk har jobber, liv, barn og forpliktelser. Jeg så at det var mye engasjement på FB, mange som mente og følte - men få som fulgte opp ord med handling. Det er jo på et vis naturlig når det skjer så mye vondt og kaotisk rundt om, og man føler seg hjelpeløs. Innimellom er det så mye at man kanskje helst vil resignere, og man føler seg overveldet. Det var dager der jeg tenkte «Hva kan lille jeg gjøre? Jeg kan jo bare danse»….Men jeg bestemte meg for at jeg måtte bruke AKKURAT de verktøyene jeg hadde og gjøre NOE, om enn lite eller stort. Det krevde innsats og stå på vilje fra min side også å dedikere meg til logistikk, følge opp folk, søknadsskriving, bruke helger til workshops osv, midt oppi mye annen jobb, livet som ruller i høyt tempo og barn. Men jeg har innsett at «en dråpe» etterhvert blir «et helt hav», om enn det tar lang tid, og heldigvis er jeg den staeste dråpen jeg kjenner.

4) Hvis det er noen andre som har lyst til å gjøre et lignende prosjekt, hvordan vil du anbefale å gå fram?
Jeg anbefaler å tviholde på engasjementet ditt, samle likesinnede folk rundt deg, følge intuisjon, hjertet og dedikere deg. Finn ut hvordan du og dine kan bidra gjennom handling, og gjennomfør! Det finnes mange måter å hjelpe på, og mange instanser å søke støtte fra. Du trenger ikke spesielle egenskaper, kunnskaper eller superheltkrefter for å gjøre en forskjell, du behøver kun å være et menneske som har lyst å hjelpe andre mennesker!
Jeg bidrar gjerne med det jeg kan for å hjelpe DITT prosjekt frem!


Les mer om Belinda Braza her www.belindabraza.com
Foto & redigering: Thomas Sandfield/ Sandfield productions