Dansekunstner Guro Nagelhus Schia får støtte til å etablere et nytt dansekompani. Det politiske flertallet i Akershus fylkesting vil gi 17,5 mill.kr over fire år til etableringen av et nytt fast dansekompani med utspring i Akershus. Danseinformasjonen har spurt Nagelhus Schia om hvordan hun har jobbet dette fram!

 

Foto: Erik Berg

Gratulerer med etableringen av nytt dansekompani! Hvordan fikk du til dette?image001
Tusen hjertelig takk! Jeg ble kjent med Anette Marie Solli, fylkesordføreren i Akershus, i forbindelse med DanseFot sin forestilling Female Future (august 2017), produsert av regionalt kompetansesenter for dans ved Siri Leonardsen, som jeg danset i. Anette Marie Solli innkalte meg i etterkant til et møte for å høre mine tanker rundt talentutvikling, publikumsutvikling og hva jeg mener dansekunsten i Norge trenger. Jeg ville veldig gjerne møte Solli, og tenkte at det er jo helt utrolig fantastisk at det finnes en fylkesordfører som er opptatt av dans!

Jeg uttrykte at jeg synes det er fantastisk og spennende at Akershus fylkeskommune allerede satser på dans og talentutvikling gjennom DanseFOT og forestillinger i Den kulturelle skolesekken (DKS). Men at vi også samtidig må passe på at det finnes arbeidsplasser til alle de dyktige danserne som allerede finnes!

Jeg tok initiativ til å danne et nytt kompani og sendte inn en søknad til Akershus fylkeskommune. Etter formidabelt arbeid fra fylkesordfører Anette Marie Solli har vi altså fått dette til. Helt utrolig!

Det har vært intenst, lærerikt og veldig spennende og jeg er så takknemlig for at Anette Marie Solli og Akershus fylkespolitikere ønsker å satse på dans.

 

Hvordan kommer dansekompaniet til å bli organisert og hva er de kunstneriske visjonene?
Nå som det har blitt klart at vi får bevilgning skal jeg i samarbeid med blant annet Vebjørn Sundby starte planleggingen. Dette er helt i oppstarten og jeg vil ikke røpe for mye enda, men kompaniet vil være et profesjonelt dansekompani for produksjon og formidling av nyskapende og utfordrende scenekunst av høy kvalitet. Kompaniet vil ha dansere med svært høyt teknisk nivå, en sterk sceneutstråling og en egen skaperevne. Kompaniets mål er å bidra til økt og jevnlig tilbud av scenekunst til hele befolkningen i nærområdene og i resten av landet.

Kompaniet vil invitere inn nasjonale og internasjonale koreografer, både anerkjente mestere og mer ukjente, interessante artister til nye verk og uttrykk.

I tillegg til kompaniets egne produksjoner vil vi bidra til talentutvikling ved å samarbeide med DanseFOT i felles forestilling. Dette vil bli kompaniets første forestilling med premiere høsten 2018. Kompaniet vil gjerne være en viktig leverandør til Den kulturelle skolesekken i Akershus. Vi ønsker også å besøke skolene for å snakke om forestillingene og gi workshops til danselinjene ved de videregående skolene. Slik vil vi bidra til publikumsutvikling.

Les pressemelding her

Les mer i Budstikka

 

Guro Nagelhus Schia er utdannet ved Statens balletthøgskole (nå KHIO). Hun var  ansatt ved Norges Nasjonale samtidsdanskompani Carte Blanche i 2001-2009. Her jobbet hun bl.a med koreografene Ina Christel Johannessen, Amanda Miller, Ingun Bjørnsgaard, Sharon Eyal, Eva-Cecilie Richardsen og Ohad Naharin.
Hun mottok danserstipendet fra Norske Dansekunstnere i 2009. Som freelancer har hun jobbet med zero visibility corp., Kreutzerkompani, Hooman Sharifi, Oslo Danse Ensemble, sitar-musikeren Anoushka Shankar og Sidi Larbi Cherkaoui - Eastman. Med Eastman har Guro opptrådt i Rein, Das Rheingold ved Teatro alla Scala og Staatsoper i Berlin, Tezuka. 4D, Shellshock og Rigor Mortis.

Flere av produksjonene har hatt verdensomspennende turnering. Hun har også arbeidet som Cherkaoui sin koreografiske assistent. Nagelhus Schia spilte kammerpiken Annushka i spillefilmen Anna Karenina (regi Joe Wright).

LINKED var hennes første koreografiske verk sammen med Vebjørn Sundby.

Hun var gjestedanser hos Nasjonalballetten i Sleepless Beauty -  Mahlermembran i 2017.