Tromsø-baserte Mathilde Caeyers gikk ut fra The Liverpool Institute for Performing Arts våren 2018 og er nå, sammen med sitt dansekompani Intakt, aktuell med forestillingen Eksogen. Forestillingen har hatt prosess-visninger på både Vårscenefest og ved Forum for nordnorske Dansekunstnere sin jubileumsfestival. Urpremieren blir på Kulturhuset i Tromsø 31. august 2019.

Av Sigrun Drivdal Johnsen

 
Gratulerer med nært forestående premiere, har du lyst til å fortelle litt om bakgrunnen for dette prosjektet?

Tusen hjertelig takk!

Ideen til prosjektet startet da jeg leste et intervju hvor jeg kom over setningen: «det er potensial for vold i hver og en menneskekropp». Det vekket en interesse i meg og jeg begynte å gjøre videre research. Jeg kom over Carl Jung og boken Archetypes and the Collective Unconscious og gikk i dybden på det han skrev om menneskers skyggeside - siden av en personlighet man ikke vil eller ikke våger å vedgå seg. Jung sitt sitat «(…) that which we do not bring to consciousness appears in our lives as fate», satte et spor i meg og har fått en sentral rolle i forestillingen.

Ideen ble videreutviklet gjennom mentorprogrammet Uredd, hvor jeg fikk hjelp av både de andre deltakerne og min mentor, Jenny Svensson, til å konkretisere konseptet og starte visualiseringen av forestillingen. Da vi startet samtidsdanskompaniet Intakt (Mathilde Caeyers, Lise Damsgård og Sofie Westvik), bestemte jeg meg for å hoppe i det og søke prosjektstøtte fra Kulturrådet og til min store overraskelse fikk vi støtte!

Vi er nå i innspurten til premieren og har skapt en forestilling som kombinerer flere kunstneriske elementer for å skape et dynamisk uttrykk. Samtidsdans, live-prosjektert videokunst og elektronisk musikk smeltes sammen til et dystert perspektiv på menneskelig bevissthet.

 

Hvordan var det å komme tilbake til Norge som nyutdannet dansekunstner fra The Liverpool Institute for Performing Arts?

Jeg så aldri for meg at året etter utdanningen min skulle gå så bra som det har gjort. Jeg ble tatt imot med åpne armer av scenekunstmiljøet i Tromsø, og har fått utrolig mye støtte og hjelp til å få fart på karrieren min. Mentorprogrammet Uredd var nøyaktig det jeg trengte for å få en kickstart på det hele, og jeg hadde nok aldri turt å søke prosjektstøtte uten deres oppmuntring. I tillegg til prosjektstøtte har jeg fått talentstipend fra Sparebankstiftelsen Sparebank 1 Nord-Norge, Diversestipend for nyutdannede kunstnere fra Kulturrådet og reisestipend fra Fond for Utøvende Kunstnere. Å komme tilbake til Norge har med andre ord vært utrolig bra, jeg har utviklet meg mer enn jeg kunne drømt om gjennom støtten jeg har fått og er evig takknemlig for det.

 

Hva er planene for deg og kompaniet videre?

Etter visningene av Eksogen i Tromsø skal vi videre med forestillingen til Kristiansand på samtidskunstfestivalen Platform Nord, og håper på å få arrangert en turné i 2020. Intakt har som intensjon å bidra til et voksende profesjonelt dansemiljø i Tromsø, og vil tilby samtidsdansforestillinger i nord. Vi har allerede begynt å tenke på neste forestilling, som forhåpentligvis vil ha premiere i Tromsø våren 2020. 

 Mathilde-Caeyers-oktober-2018-Foto-Jens-Kristian-Nilsen_0489-ed-2.jpg

Foto: Jens Kristian Nilsen