© Joshua Serafin

Joshua Serafin (Filippinene) Pageant Sirena

Pageant Sirena handler om fascinasjonen for skjønnhetskonkurranser, og spør seg hva slags politiske strømninger de drives av.

Forestillingen er en pågående studie, et arbeid i utvikling, som tar utgangspunkt i alle skjønnhetskonkurransene for homofile på Filippinene; alt fra små provisoriske arrangementer i nabogården, til parader i stor skala. Konkurransene har tilbudt folk i homosamfunnet en plattform hvor de får vist sitt talent og sin kropp, ikke minst, en kropp som dras mot en kvinnelig figur, styrt av et karakteristisk globalt skjønnhetsideal. Konkurransene er også blitt en plattform for økonomiske interesser og muligheter, noe som er merkbart for LGBT-miljøet fra de lavere klassene i storsamfunnet. Tilbakeslaget kommer i form av den objektiveringen som homofile og transpersoner påfører seg selv når de gjør seg til et underholdende skuespill for publikum. Verket ser nærmere på de spesifikke kvalitetene, strukturen, begrepsarsenalet, historien og estetikken som utgjør denne fargesprakende delen av filippinsk kultur.

Fra gammelt av var «pageant» navnet på en kjerre som dro rundt som mobil scene med religiøse mysteriespill i Middelalderen. På engelsk er det i senere tid brukt på historiske prosesjoner og spill, og altså på skjønnhetskonkurranse, som i «beauty pageant» på amerikansk. «Sirena» er navnet på forlokkende havfruer som lurer sjømenn som ikke kan svømme til å hoppe i havet. Filippinene har navn etter spanske kong Filip den 2. siden øygruppen ble underlagt Spania på 1500-tallet. Pageant Sirena ser på den eiendommelige fascinasjonen for skjønnhetskonkurranser i et nasjonalhistorisk perspektiv. Er disse iscenesettelsene en videreføring av muslimsk, kinesisk, spansk, amerikansk kolonial- og imperialistiske ideologier fra langt tilbake i filippinsk kulturhistorie? Verket tar tak i deltakernes egne intensjoner med å være med for å forstå disse begivenhetene, hvilke store ringvirkninger de bærer med seg og og den politikken den fremmer. Hva slags politikk er disse konkurransene et uttrykk for? Er det en nymotens måte å fortsette kolonialiseringen? Eller er dette noe filippinerne har frigjort seg fra? Hva er det med LGBT-miljøet som gjør at det slår sånn an? Handler det om en form for patriotisme?


Medvirkende:
Joshua Serafin, Koreograf, DanserDatoTidStedBilletter
25.03.20211900 USF Verftet, Bergen  AVLYST
26.03.20211900 USF Verftet, Bergen  AVLYST