Hvordan kan vi skape rom hvor varierte kropper og mangfoldige historier blir representert og fortalt? I en forlengelse av de pågående samtalene rundt avkoloniseringen av scenekunsten og kulturlivet, fortsetter vi diskursen rettet mot representasjon i dansefeltet. Samtalen er initiert av Harald Beharie og Louis Schou-Hansen som en del av programmet til Shine Utopians på Dansens Hus 7.-10. november og arrangeres i samarbeid med Danseinformasjonen og Dansens Hus søndag 10. november på Dansens Hus. I panelet: Steffi Lund, Snelle Hall, Roza Moshtaghi, Harald Beharie og Louis Schou-Hansen. Sulekha Ali Omar er moderator.

Komlavas kommende utgivelse "Fall" er laget med feltopptak fra skateparker i Oslo og Berlin. Musikken er laget for samtidsdans. Det kommer fire album og det første slippes 1. november.

Boka Høvik Ballett ble utgitt av Orfeus Publishing i september 2019. Den er rikt illustrert og gir et historisk innblikk i Høvik Balletts 20 års virke og betydningen gruppen hadde for norsk moderne dans. Forfattere er Merete Bergersen, Anne Brit Kjelsrud, Lars Mørch Finborud, Jan Erik Vold, Rolf Wallin, Tone Gellein m.fl. Boka er nå til slags hos Danseinformasjonen.

Det har blitt ledig på Scenehuset på dagtid i uke 43, mandag 22. - lørdag 26. oktober. Mandag, fredag og lørdag er det også ledig på ettermiddagen. Det er også ledig onsdag 16. oktober dagtid i uke 42.
Kontakt sindre@danseinfo.no for informasjon om å leie.

CODA Oslo International Dance Festival arrangerer seminaret Hip hop and the stage - Norsk og internasjonalt perspektiv onsdag 23. oktober i Bærum Kulturhus. Seminaret fokuserer på samspillet mellom hip hop og samtidsdansen og hvordan det fungerer i dag. Danseinformasjonens daglige leder, Sigrid Øvreås Svendal, vil lede seminaret, sammen med Belinda Braza.

CODA Oslo International Dance Festival, som skjer 16. - 26. oktober, arrangerer diverse seminarar og workshops i løpet av festivalen. Du kan blant annet få med deg seimarer som  Hip Hop and the stage, Art as politics og The importance of identity in art.

Meteor-festivalen, som går av stabelen 17. - 26. oktober i Bergen, er først og fremst viet scenekunst som teater men Meteor 2019 viser også en rekke danseforestillinger. På programmet står kunstnere og kompanier som Mette Edvardsen, Daniel Mariblanca, Carte Blanche og Th'Line.

I lys av diskusjonen som har pågått i høst om endringer i Kulturrådets basisfinanseringsordning og de konsekvensene det medfører for dansekunsten, inviterer Danseinformasjonen og Dansens Hus til et åpent frokost/dialogmøte på Dansens Hus fredag 18. oktober kl. 0800. Frokostserveringen starter kl. 0730.

De seneste årene har vi sett en betydelig nedgang i anmeldelser og dekning av dansekunst i mediene. En gledelig nyhet er da at Norsk Shakespearetidsskrift nå har startet et nytt prosjekt og vil satse mer på anmeldelser av dansekunst.

Ina Christel Johannessen er en av Norges mest anerkjente koreografer. Forestillingene hennes kjennetegnes ved et høyt fysisk energinivå i tillegg til poetiske og ofte teatralske elementer. Johannessen har markert seg som koreograf i både inn- og utland i over tre tiår og har turnert med forestillingene sine i over 18 land. Lørdag 5. oktober fyller hun 60 år, gratulerer med dagen Ina!

Dansescenen er en ny miniserie om dansekunst og ulike dansekunstnere. Hver episode dedikeres til en dansekunstner og man får et unikt innblikk i hvordan man kan jobbe med dans i dag. Serien vises som en del av Hovedscenen på NRK2 den 6. oktober kl. 2105 og man vil få anledning til å følge koreografene Alan Lucien Øyen, Ingri Fiksdal og Kristin Ryg Helgebostad i deres arbeide.

Et langt liv i scenekunsten - Nettverk for erfaringsutveksling og kompetanse inviterer i samarbeide med Balansekunst, til seminar med fokus på rettslige, psykologiske, samt praktisk håndtering av grensesetting. Forstå dine rettigheter, bli kjent med situasjoner og reaksjonsmønstre og hvordan de kan håndteres av deg selv og de rundt deg. Seminaret arrangeres den 23. oktober kl.1400 på Dansens Hus.

Høvik Ballett ble etablert i 1969 og Danseinformasjonen markerer 50-årsjubileet med Dansehistorisk kino – Høvik Ballett 50 år på Dansens Hus lørdag 12. oktober kl. 1900. Her vil dere få film-smakebiter fra noen av forestillingene de skapte i løpet av sine 20 år som frigruppe. I tillegg blir det en liten samtale mellom dansere og koreografer i Høvik Ballett, Merete Bergersen, Anne Brit Kjelsrud og Ina Guro Moen og Danseinformasjonens historiker Sigrid Øvreås Svendal.

Kulturdepartementet mottok 14. august evalueringsrapporten Rom for trinn og tale hvor Carte Blanche, Dansens Hus, Teater Innlandet og Turnéteatret i Trøndelag blir evaluert. Den dekker fireårsperioden 2015-2018 og legger særlig vekt på kunstnerisk kvalitet og effektiv ressursutnyttelse.

Dansekunstnere er ofte unge og kunstformen er ung med få institusjoner og lite infrastruktur. Det er derfor kritisk at Kulturrådet nå har endret en viktig støtteordning, og med det gjort det vanskeligere og mindre attraktivt å være erfaren dansekunstner. Denne kronikken, av Sigrid Øvreås Svendal, er opprinnelig publisert på scenekunst.no, en kortere versjon ble publisert i Klassekampen 18. september 2019.