Danser, koreograf, pedagog, anmelder, kunstnerisk initiativtager og kurator Lise Nordal (født 17. august 1950) fyller 70 år! Nordal regnes som en pioner og foregangskvinne for den postmoderne dansen i Norge og har i stor grad vært med på å forme utviklingen av norsk dansekunst siden midten av 1970-tallet.

Hun var med å starte Collage Dansekompani i 1974 og var kunstnerisk leder for kompaniet i en periode. I 1978 debuterte hun som koreograf med forestillingen Strømninger og har siden den gang skapt over 30 koreografiske verk av ulike format.
Lise01Kimen Av Sølvi Edvardsen Collage Dansekompagni foto Hæge Moe 1984 Page 1 redigert 01

Nordal er også co-grunnlegger av CODA - Oslo International Dance Festival og var festivalens kunstneriske leder fra 2006 til 2017. I 2002 (den første CODA-festivalen) brakte hun Merce Cunningham Dance Company for første gang til Norge. Hun var også en av drivkreftene bak Dansens År i 1993, og i 1996 opprettet hun sitt eget kompani, NorDans Produksjoner.

Hun er blant annet utdannet danser fra Ballettinstituttet (nå Norges dansehøyskole) i 1972 og ved London Contemporary Dance School, samt ved DanceCentre, Madame Du Vos (London, 1972 -1973). Hun videreutdannet seg også innen moderne dans og release-teknikk i New York (1979-1981).

Som kunstner og koreograf er Lise Nordal en estetiker med sans for visuell, minimalistisk komposisjon. Hennes produksjoner, ofte i samarbeid med norske samtidskomponister, har vært og er både dristige og banebrytende. Nordal har blant annet samarbeidet med komponist Kjell Samkopf i flere verk, nå sist med forestillingen V – et verk for 5 dansere og 3 slagverk som hadde premiere på Dansens Hus i 2018.

VERK
Les mer og få oversikt over verkene hun har koreografert her

PRISER
Lise Nordal mottok Danseinformasjonens ærespris i 2015 for sitt imponerende og omfattende arbeid som danser, pedagog, koreograf, kunstnerisk initiativtaker og kurator, og i 2016 mottok hun Oslo bys kunstnerpris.

INTERVJUER (et utvalg)
https://www.dansenshus.com/artikler/club-7-manhattan-og-30-koreografiske-verk
http://www.scenekunst.no/sak/danseinformasjonens-aerespris-til-lise-nordal/
http://danseinfo.no/10-sporsmal-og-intervjuer/andre-intervjuer/3322-kaffesamtale-med-lise-nordal-kl-15-00-mandag-14-september-2015
http://www.scenekunst.no/sak/30-koreografiske-verk-lise-nordals-40-ar-som-koreograf/
https://www.aftenposten.no/osloby/byliv/i/qVjm/samtidsdans-var-selveste-synden

Dybdeintervju med Lise Nordal og komponist Kjell Samkopf:
Lyst til å bli enda bedre kjent med henne? Se dybdeintervju hentet fra Dansearkivet her
Dansearkivet er Norges største samling av dansehistorisk materiale fra scenedansen.

Foto til høyre: Fra forestillingen Kimen (1984), koreografert av Sølvi Edvardsen. På bildet fv: Mona Walderhaug, Lise Nordal og Aase With. Foto: Hege Moe